Hajvesztés, kopaszodás okai

A férfias típusú kopaszodás oka leggyakrabban a genetikus alapú hajvesztés, ami bizonyos mértékig természetes, a kor előre haladtával megjelenő folyamat.

A férfias kopaszodás okai között leggyakoribb a DHT hormon túltengése, ami első sorban a fejtetőn támadja meg a hajszálakat, és a férfias típusú hajhullás következtében megjelennek a jellegzetes patkó alakú tar felületek. Az androgén (hormonális) alopécia a férfiak hajhullásának leggyakoribb oka, melyet, mint ahogy a nevében is benne van, a hormonok okozzák.

A DHT szteroid-hormon egyébként a hímnemű embrió fejlődéséhez szükséges, valamint később a férfivé érésben is nagy szerepet játszik.

Ez is magyarázza, hogy a női hajvesztés okait általában máshol kell keresni, hiszen az ő szervezetükben is megtalálható a hormon, de általában kisebb mértékben, mint a férfiaknál. Az ő esetükben ráadásul legtöbbször nem kopaszodás jelentkezik, hanem különböző mértékű hajritkulás, így a nők hajhullását és annak kezelését a férfiaktól elkülönítve kell tárgyalni.

Számos készítmény kapható, mely valóban hatásos lehet azon emberek számára, akik fokozatosan elveszítik hajukat, kopaszodnak. A problémára javasolt szerek, samponok, oldatok megerősítik a hajszálakat, és a gyógyszeres kezelés is segíthet. de a genetikus hajvesztés miatt kialakuló kopaszodás ellen csak a hajátültetés nyújthat végleges megoldást.

A hajbeültetésről

A hajbeültetés lehetősége azon alapul, hogy a hajvesztés során ritkán fordul elő a teljes hajállomány kihullása. A frizura elvesztését ugyanis rendszerint a tesztoszteron egyik változata, a DHT hormon okozza, melyekkel szemben a fej oldalsó és hátsó részén található haj szerencsére ellenálló. A hajbeültetés során az itt található hajszálak egy részét, a hajátültetési módszertől függően különböző follikuláris egységenként telepítik át a megritkult, illetve teljesen kopasszá vált fejterületre.

A hajbeültetés – saját haj átültetése – viszonylag modern plasztikai sebészeti beavatkozásnak számít, ennek ellenére a kezdeti módszereket a színvonalas intézményeknél ma már szinte egyáltalán nem alkalmazzák. Hajtranszplantációs klinikánkon a legújabb, FUE, FUE Safe System és SHE hajátültetési módszerekkel végezzük a beavatkozásokat.

Tudjon meg többet a hajbeültetés témájában!